Cânt Domnului, căci mi-a făcut bine!
Psalmii 13:6
Ascultă ediția audio aici.
Nu este nevoie să fii specialist pentru a putea constata că progresul, în general, fie că este vorba de progresul unei națiuni sau de cel al unei biserici, se bazează pe educație. Și lucrul acesta este evident mai ales în societatea românească de azi, când educația din trecut își dezvăluie cu prisosință carențele. Acest aspect este și mai vizibil în rândul tinerilor de ieri care, decenii întregi, au fost privați de o educație creștină, iar acum ridică serioase probleme de moralitate în calitate de părinți și chiar de bunici.
Dacă ne uităm cu jind la vremurile din trecut, de mult apuse, și la modul minunat în care, în pofida greutăților de neimaginat, biserica se dezvolta și creștea, probabil că nu ar trebui să uităm faptul că acest lucru s-a întâmplat doar datorită demersurilor întreprinse de părinți, de pastori și de biserici pentru a-i menține pe copii și pe tineri lângă Dumnezeu și că acest lucru s-a realizat într-un context în care, la nivel național, în 1989, ocupațiile cu încărcătură intelectuală pronunțată, cum ar fi cele de elev și de student, reprezentau cea mai mare proporție de necredincioși.
Deși nu au fost în ele însele metode de catehizare, totuși corurile, fanfarele și orchestrele au avut rolul de a stabili o legătură spirituală puternică între individ și biserică, clădind astfel identitatea și apartenența religioasă în copiii și în tinerii adventiști. Organizate inițial pentru înfrumusețarea serviciilor religioase și pentru atragerea copiilor și a tinerilor către muzica religioasă și sacră, formațiile muzicale au îndeplinit ulterior rolul de a face participarea acestora la serviciile de închinare mai plăcută și au avut un profund caracter misionar, fiind folosite la cununii religioase, botezuri și înmormântări, precum și în ocaziile de colindat.
Dacă serviciile divine ți se par lipsite de vlagă, te invit să îți dregi vocea, să-ți acordezi instrumentul și să-L lauzi pe Dumnezeu, readucând atmosfera Cerului în biserica ta și fiind astfel un model pentru copiii și pentru tinerii de astăzi. Dacă Domnul ți-a făcut bine, cântă-I!
autor: Ciprian Ciurea