Da, El iubește popoarele; toți sfinții sunt în mâna Ta. Ei au stat la picioarele Tale, au primit cuvintele Tale.
Deuteronomul 33:3
Ascultă ediția audio aici.
Un profesor a fost întrebat: „Ce înseamnă o școală bună?” El a răspuns: „O școală bună este aceea care valorifică la maximum potențialul pe care îl au elevii.”
Acesta a fost obiectivul principal pentru care a fost înființată Școala Sanitară Postliceală din Brăila: să promoveze un stil de viață sănătos, să educe pentru misiune și să dezvolte capacitățile de slujire ale elevilor în toate domeniile vieții.
În cei 32 de ani de funcționare, Școala Sanitară Postliceală din Brăila a oferit elevilor din România, Republica Moldova și Ucraina o astfel de educație. Așa se face că unii elevi nu au rămas la nivelul de absolvenți ai școlii sanitare, ci și-au continuat studiile, unii devenind medici, alții devenind pastori, alții dezvoltându-și abilitățile manageriale, alții făcând misiune în diferite țări.
Cine are responsabilitatea de a educa, nu doar academic, ci și pentru viață? În mărturia dată de unul dintre absolvenții școlii sanitare, care a devenit și pastor, acesta spunea: „La școala de la Brăila m-am dezvoltat, am învățat ce înseamnă să-i iubești pe oameni cu adevărat, am învățat ce înseamnă slujirea semenilor, am crescut spiritual, am avut experiența rugăciunii autentice, am avut părtășia adevărată, m-am bucurat de o educație deosebită, nu doar profesional, ci și pentru viață. Și toate acestea m-au făcut să cresc și să privesc slujirea semenilor ca pe o chemare a lui Dumnezeu; m-au făcut să privesc viața în ansamblul ei și să țintesc tot mai sus, către Modelul desăvârșit, Domnul Isus.”
Școala și viața sunt ca două roți dințate care sunt una lângă alta și care merg într-un anume ritm. Dacă se pierde ritmul și nu se mai sincronizează, funcționarea va fi întreruptă, iar rezultatul va fi dezastruos. Întotdeauna trebuie să existe adaptare la nevoile din ce în ce mai schimbătoare ale lumii. Aceasta nu înseamnă coborârea standardelor sau renunțarea la principii, ci conștientizarea realității în care trăim.
„Succesul în educație depinde de credincioșia cu care respectăm planul Creatorului” (Ellen G. White, Educație, p. 50).
autor: Ilie Panaite