Eu… te voi învăța și-ți voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfătui și voi avea privirea îndreptată asupra ta.
Psalmii 32:8
Ascultă ediția audio aici.
Încă de când a preluat puterea în stat, regimul comunist a urmărit, încet, dar sigur, crearea unei societăți ateiste în România. Fiind el însuși o „religie” exclusivistă, care nu poate accepta în preajmă o altă religie, comunismul a devenit „dușmanul oricărei forme de religie și, în mod special, al creștinismului” (Bardyaev 1960, 158). Conștientizând că nu-și putea realiza scopurile cu adulții, comunismul a decis să le „suporte” acestora convingerile și mentalitățile, dar să-și îndrepte toată atenția spre generațiile tinere, pentru a stopa transmiterea concepțiilor religioase asupra lor. Crearea „omului nou” a fost deviza și idealul comunist, obiectiv care urma să fie realizat prin „pregătirea maselor de tineri din punct de vedere profesional și politic și prin participarea activă a acestora la înfăptuirea programului general al partidului” (Cernat 2004, 254). În „epoca de aur” a României, școala publică a fost transformată în incubator al viitorilor comuniști.
Cu toate acestea, în paralel cu încercarea statului comunist de ateizare a întregii societăți românești, au existat copii și tineri care, în mod „ilegal” de cele mai multe ori, au beneficiat de cea mai înaltă educație religioasă. Acest demers, de păstrare a copiilor în sfera spiritualității și de transmitere a sentimentului religios tinerelor generații, a fost înmănuncherea eforturilor părinților, pastorilor și bisericilor locale, din care, cu lacrimi, trudă și consecvență, peste ani, s-au cules cele mai frumoase roade.
Instructorii și mentorii care s-au ocupat de transmiterea informațiilor și a valorilor moral-religioase au fost adevărate modele, oameni foarte bine pregătiți, de o calitate morală excepțională, cu teamă de Dumnezeu și cu dragoste de oameni, fără de care, în mod sigur, Biserica Adventistă din România ar fi arătat azi cu totul altfel.
Mulțumește-I azi lui Dumnezeu pentru lucrarea de mentorat făcută de oameni credincioși în perioadele dificile ale istoriei noastre, care au înțeles că mântuirea înseamnă educație!
autor: Ciprian Ciurea