În ziua când își aducea Elcana jertfa, dădea părți nevestei sale Penina, tuturor fiilor și tuturor fiicelor pe care le avea de la ea. Dar Anei îi dădea o parte îndoită; căci iubea pe Ana. Dar Domnul o făcuse stearpă.
1 Samuel 1:4-5
Ascultă ediția audio aici.
În familie se petrec atâtea lucruri neînțelese pe moment, pentru ca mai târziu să se vadă calitatea și folosul acestora.
Îmi amintesc de un bărbat credincios, destul de cunoscut în mai multe biserici. Avea o soție care, dincolo de modul ciudat în care se îmbrăca, avea un comportament care îi producea atâta suferință și îi aducea numai rușine și compasiune din partea celor din jur. În discuțiile cu dânsul, întotdeauna își aprecia soția, vorbind despre ea în mod pozitiv, privind-o ca pe o binecuvântare din partea lui Dumnezeu, parcă înțelegând și acceptând situația în care era fără vreun reproș, regret sau murmur. Fiind tânăr, inițial crezusem că era neputincios în a-și gestiona situația, dar am înțeles în timp că știa foarte bine ce face, devenind un model de bunătate pentru mulți.
Bunătatea trebuie dovedită nu doar pentru cei care o merită, ci, dimpotrivă, pentru aceia care nu o merită și nici nu o așteaptă: „Dimpotrivă: dacă îi este foame vrăjmașului tău, dă-i să mănânce; dacă-i este sete, dă-i să bea, căci dacă vei face astfel, vei grămădi cărbuni aprinși pe capul lui” (Romani 12:20).
„Prin bunătate și răbdare, adevărata iubire este păstrată caldă în inimă și vor fi dezvoltate acele calități pe care cerul le aprobă” (Căminul adventist, p. 106).
Bunătatea este o consecință a iubirii: „Domnul mi Se arată de departe: «Te iubesc cu o iubire veșnică, de aceea îți păstrez bunătatea Mea.»”
Fă un inventar al posibilităților tale de a-ți arăta bunătatea față de cineva din familie sau față de prietenii apropiați. Poate că te costă, dar merită pe deplin. Pregătește-te chiar de azi și aplică această latură a caracterului tău pe cât posibil în fiecare zi, dezvoltând-o tot mai mult spre asemănarea cu Hristos. Vei fi uimit să vezi că, în timp, vei produce schimbări în familia, în biserica din care faci parte și chiar în lumea din jurul tău.
autor: Iosif Suciu