Cine își ascunde fărădelegile nu propășește, dar cine le mărturisește și se lasă de ele capătă îndurare.
Proverbele 28:13
Ascultă ediția audio aici.
Relația de familie poate deveni vulnerabilă în momente de criză, tensiuni sau situații dificile. Pot apărea supărări, frustrări, neînțelegeri, emoții negative, care conduc foarte ușor la declanșarea mâniei. Locul unde mânia se poate exterioriza fără reținere este chiar în familie. Apostolul Pavel scrie, în Efeseni 4:26: „Mâniați-vă și nu păcătuiți. Să n-apună soarele peste mânia voastră.”
Mânia este emoția foarte des întâlnită și chiar exteriorizată în viața de familie. Mânia ajunge să fie o problemă mult mai mare în căsătorie, deoarece soțul și soția interacționează fără reținere unul cu celălalt în fiecare zi. Mânia și supărarea conduc la neînțelegeri, iar în relația de familie mânia este și mai distructivă atunci când este asociată cu tăcerea sau cu disprețul față de partener.
Ce facem cu mânia? Fiecare putem alege (conștient sau nu) doar una dintre căile prezentate mai jos:
1. Exteriorizarea mâniei este o modalitate egoistă de rezolvare a problemelor, care le produce celorlalți răni și suferință; „Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie ca să dea har celor ce-l aud” (Efeseni 4:29).
2. Interiorizarea mâniei este o cale riscantă din punct de vedere psihologic. Are ca efecte anxietatea, depresia sau răbufniri în alte momente, pe un fond de stres acumulat.
3. Rezolvarea zilnică a problemelor prin recunoașterea și mărturisirea emoțiilor resimțite. „Mâniați-vă și nu păcătuiți. Să n-apună soarele peste mânia voastră” (Efeseni 4:26).
Una dintre condițiile principale în rezolvarea problemelor de mânie este să recunoaștem prezența mâniei. Recunoscând mânia și explorând motivele durerii, cuplurile găsesc drumul spre înțelegere și rezolvare.
La acest ceas al rugăciunii, vino înaintea Celui care te cunoaște și mărturisește-I durerea și frământarea ta; apoi, roagă-L să te ajute în rezolvare. Mărturisește înaintea Lui că ai nevoie de răbdare, de îndelungă răbdare sau chiar de răbdarea sfinților. Apoi mergi la acela cu care ești în conflict și mărturisește-i gândurile tale. „Cine își ascunde fărădelegile nu propășește, dar cine le mărturisește și se lasă de ele capătă îndurare” (Proverbele 28:13).
autor: Eugen Profir