Dar adu-ți aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până (…) nu se opresc cei ce macină căci s-au împuținat.
Eclesiastul 12:1,3
Ascultă ediția audio aici.
Știai că…
– … la fel ca amprentele, dinții sunt unici pentru fiecare persoană în parte?
– … smalțul dinților este cea mai tare substanță mineralizată din corp?
– … există nou-născuți la care se văd deja unii dinți?
– … pe vremea în care nu existau cabinete stomatologice, extracțiile dentare erau făcute de fierari și bărbieri?
– … cel mai valoros dinte i-a aparținut lui Sir Isaac Newton și a fost vândut la Londra pentru 730 de lire sterline (echivalentul a aproximativ 70.500 de lire sterline în 2019)?
– … conform unui studiu, femeile zâmbesc în medie de 62 de ori/zi, bărbații de 9 ori, iar copiii, de peste 400 de ori?
– … media de timp pe care o persoană o petrece spălându-se pe dinți este de aproximativ 50 de secunde (durata recomandată este de 3-5 minute/periaj)?
– … primele implanturi datează din anul 600 î.H. (în mandibula unei femei mayașe trei dinți au fost înlocuiți cu bucăți de scoică sculptați în formă de dinți; de remarcat este faptul că în jurul acestora s-au remarcat creșteri osoase, ceea ce indică faptul că erau funcționale)?
– … prima menționare a unor instrumente de natură să curețe dinții datează de la egipteni, însă prima periuță de dinți cu „țepi” s-a realizat în China?
– … conform unui studiu american, 57% dintre persoane au declarat că primul lucru pe care îl observă la cineva este zâmbetul?
Probabil te gândești dacă este chiar atât de important un dinte. Cine va depista dacă nu am grijă de dantura mea? Este greșit dacă ignor igiena dentară sau dacă o amân pe mâine? Doar e un lucru așa de mic, sunt altele mai importante… Și totuși, fiecare organ pe care Creatorul ni l-a dat are un rol pentru sănătatea, bucuria și buna funcționare a întregului organism. Dumnezeu este atent la detalii. Și nu uita: obiceiurile mici clădesc un caracter mare!
„Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios și în cele mari” (Luca 16:10).
autor: Adelina Florea