TEMEȚI-VĂ DE SOARE, DAR PROFITAȚI DE EL!

Nu le va fi foame, nici nu le va fi sete; nu-i va bate arșița, nici soarele, căci Cel ce are milă de ei îi va călăuzi și-i va duce la izvoare de ape.
Isaia 49:10

Ascultă ediția audio aici.

Există două forme de vitamina D importante pentru om: vitamina D3 (colecalciferolul), sintetizată în piele sub acțiunea radiațiilor UVB, dar aflată și în alimente de origine animală (lactate, pește), și vitamina D2 (ergocalciferolul), sintetizată în zarzavaturi și ciuperci sub acțiunea radiațiilor UVB.

Rolul vitaminei D3: crește imunitatea, densitatea osoasă, forța și masa musculară, previne infarctul de miocard, favorizează un somn odihnitor și buna funcționare a sistemului nervos. Nivelurile scăzute de vitamină D3 (< 35 ng/ml) favorizează inflamația în țesutul adipos.

Vitamina D3 acționează pe 2.776 de locuri din ADN-ul nostru și asupra expresiei a peste 1.000 de gene.

Pentru a putea acumula suficientă vitamină D3 de la soare în timpul verii:

– Expunerea la soare trebuie să fie între orele 10:00 și 15:00, când indexul UV ≥ 3. Acest index variază cu anotimpul, latitudinea, altitudinea, vremea și poluarea atmosferică. Dacă umbra este mai scurtă decât înălțimea noastră, razele UVB favorizează sinteza de vitamină D3.

– Expunerea trebuie să fie 15–30 de minute pe zi, progresiv. La o expunere totală a pielii se pot acumula 10.000–25.000 UI pe zi. La o descoperire de 22% din suprafața corpului se acumulează 1.000 UI de D3 în decurs de 10-15 minute. Capacitatea de sinteză scade după 50 de ani, iar cei bruneți au nevoie de mai mult timp de expunere. Obezitatea duce la „sechestrarea” vitaminei D3 în adipocite, impunând acestor persoane un aport de 2–3 ori mai mare de vitamină D pentru a atinge și a menține nivelurile circulante optime. Alternativ, dacă stați la umbră în jur de o oră și 20 de minute la fel de dezbrăcat ca și la soare și în același interval orar, veți beneficia de razele UVB reflectate. Umbra blochează 60% din razele UVB.

– Expunerea trebuie să fie în jur de o oră pe o zi înnorată. Norii filtrează 50% din razele UVB.

Vindecarea vine prin expunerea suficientă la soare și la… Soarele Neprihănirii!

Temeți-vă de Soare, dar profitați de El!

 

autor: Constantin Dinu

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor