FILTRUL LUI PAVEL

Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții!
Proverbele 4:23

Ascultă ediția audio aici.

Se povestește că, odată, fiind întâlnit de un cunoscut care dorea să-i transmită o veste, Socrate, filozoful grec din Antichitate, l-a obligat să-și treacă mai întâi vestea printr-un filtru cu trei întrebări: E adevărat? E de bine? Mă ajută cu ceva să știu aceasta? Neprimind un răspuns pozitiv, l-a oprit să-și spună vestea. Dacă toți ne-am filtra vorbele, cât de multă liniște ar fi în lumea noastră!

Socrate nu a fost singurul care ne-a lăsat ca moștenire un filtru. Și apostolul Pavel ne-a lăsat unul, aplicabil gândurilor, cu nu mai puțin de șase straturi: „Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească” (Filipeni 4:8).

Bine, dar putem controla gândurile? Ele vin fără să ne ceară permisiunea. Un proverb oriental spune: „Nu putem împiedica păsările să zboare pe deasupra capului nostru, dar le putem împiedica să-și facă cuibul acolo.” Nu putem împiedica gândurile să vină, dar putem să nu stăruim asupra lor. Putem să le îndepărtăm din minte. Pavel spune că ar trebui să supunem orice gând la șase întrebări și, dacă răspunsurile nu sunt pozitive, să-l îndepărtăm.

Este gândul tău (inspirat, poate, de ceea ce ai citit, de vorba sau fapta cuiva sau de o imagine) adevărat? Are legătură cu realitatea? Dacă nu, nu va fi folositor, ci te va distrage de la ceea ce poți face sau deveni. Este gândul acesta nobil, bun, altruist? Este corect față de ceilalți? Este gândul acesta nevinovat în fața conștiinței, sau murdărește și corupe mintea? Dacă gândul tău ar fi proiectat pe un ecran, care ar fi reacția celor ce-l văd? Ar dori și alții să-l înfăptuiască? Este gândul acesta admirabil? Dacă tu l-ai împlini, ai fi apreciat?

Doar gândurile care trec de filtrul acestor întrebări merită cultivate și înfăptuite.

De ce atâta grijă pentru gânduri? Pentru că din ele izvorăsc faptele, faptele devin obiceiuri, și acestea formează caracterul, singurul lucru pe care îl putem lua din această lume.

 

autor: Gabriel Paraschiv

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor