OMUL – MAI MULT DECÂT MATERIE

Duhul omului îl sprijină la boală, dar duhul doborât de întristare, cine-l va ridica?
Proverbele 18:14

Ascultă ediția audio aici.

Aisbergul este o parte desprinsă dintr-un ghețar care plutește pe ocean și doar o optime până la o treime din volumul său este vizibil la suprafață, restul fiind în apă. Prin această ilustrație doresc să îți spun că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, dar întreținerea ei este responsabilitatea noastră. În mare măsură suntem de acord cu acest lucru, însă poate că omitem un factor foarte important, și anume influența duhului omului asupra trupului în care acesta locuiește. Sigur că este important ce introducem în organismul nostru, dar esențial este ca ceea ce introducem (hrană, apă) să poată fi asimilat corespunzător.

Câtă vreme duhul omului este împovărat, nemulțumit, trist sau se raportează greșit la sine, la oameni și la Dumnezeu, organismului uman nu numai că îi va fi greu să poarte acest duh „doborât de întristare”, dar se va îmbolnăvi pe seama aceasta, chiar dacă stilul de viață a fost unul corespunzător. Dimpotrivă, dacă duhul omului este liber, mulțumit, bucuros și se va raporta la sine, la cei din jur și la Creatorul său în mod corect, atunci sănătatea trupului va fi deplină, dezvoltarea, armonioasă și depășirea bolilor de cauză externă va fi mai ușoară. „O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele” (Proverbele 17:22).

Iată câteva idei la care să meditezi în duhul tău:

  • fii conștient că ești creat de Dumnezeu;
  • admite starea păcătoasă în care te-ai născut, faptul că nu poți să ieși din ea și nici nu ești vinovat pentru aceasta;
  • fii conștient că Hristos a făcut totul ca tu să fii eliberat din această stare, iar ceea ce trebuie să faci este să experimentezi și să înțelegi nevoia de un Eliberator;
  • fii conștient că Dumnezeu vrea să fii fericit pe acest pământ, doar că adevărata fericire vine de la El și prin El.

Te provoc astăzi să zăbovești asupra acestor gânduri, să te autoanalizezi și să vezi cât din ceea ce ești și cât din ceea ce faci vine din exterior și cât vine din interiorul tău, din duhul tău, așa cum zice Dumnezeu.

Ceea ce face ca icebergul să fie periculos este partea sa care nu se vede, cea din apă.

 

autor: Alin Ichim

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video