DRUMURILE VIEȚII

Întăriți-vă dar mâinile obosite și genunchii slăbănogiți;  croiți cărări drepte cu picioarele voastre, pentru ca cel ce șchiopătă să nu se abată din cale, ci mai degrabă să fie vindecat.
Evrei 12:12,13

Ascultă ediția audio aici.

Autostrada dei Laghi – povestea începe în urmă cu 100 de ani, 24 septembrie 1924, când se inaugurează prima autostradă din lume, care va lega Milano de lacurile Como și Maggiore.

„Dacă vrei să te îmbogățești, construiește străzi”, spune o vorbă chinezească. Infrastructura de transport este cheia bunăstării economice. Dacă infrastructura rutieră este precară, precară va fi și sănătatea economică a unei națiuni.

Mortalitatea cardiovasculară situa România, în 2005, pe primul loc în Europa, și fruntași am rămas și astăzi la mortalitatea cauzată în primul rând de îmbolnăvirea vaselor de sânge. Vasele de sânge reprezintă pentru organism infrastructura de transport și schimb de mărfuri între trilioanele de celule care ne formează.

Așadar se impune imediata constatare: consecvența noastră în a avea vase de sânge asemenea drumurilor noastre. Așa cum drumurile se surpă, așa cum se aglomerează și cum se creează condiții favorabile accidentelor, tot așa se întâmplă și în arterele noastre. Transportăm prea mult, prea dulce, prea gras, prea sărat… din ceea ce mâncăm. Aprovizionăm în exces cu materie primă de slabă calitate și, în loc de viață, putere și sănătate, obținem ca produs finit kilograme de grăsime în plus. Distrugem infrastructura prin care curge viața și distrugem uzinele (celulele) care ne construiesc. Poate că la următoarea groapă întâlnită în asfalt, în loc să ne supărăm pe guvern, ne întrebăm cum ne întreținem noi drumurile vieții.

Sănătatea cardiovasculară stă în mâinile și în picioarele noastre. Să ne folosim mâinile înțelept – întăriți-vă dar mâinile obosite, pentru a duce la gură ceea ce „satură” și zidește celulă cu celulă – și să nu uităm că avem picioare care trebuie să bătătorească, prin folosire intensă și consecventă, drumuri drepte. Mergeți, de vreți să puteți merge… până la capăt!

 

autor: Marius Porumb

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor