Ci tu, când postești, unge-ți capul și spală-ți fața, ca să te arăți că postești nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.
Matei 6:17,18
Ascultă ediția audio aici.
Ce este postul?
În Sfânta Scriptură postul este descris ca fiind renunțarea de bunăvoie pe o perioadă relativ scurtă (de la una la șapte zile, sau doar pentru o parte a zilei) la orice aliment. Cel mai lung post a fost ținut de Isus – 40 de zile.
„Adevăratul post care ar trebui recomandat tuturor este abținerea de la orice fel de mâncare excitantă și folosirea corectă a alimentelor simple, sănătoase, pe care le-a oferit Dumnezeu din abundență” (Dietă și hrană, p. 148).
De ce să postim?
Pentru a înțelege și cunoaște adevărul din Cuvântul lui Dumnezeu. Timpul necesar pentru pregătirea hranei și servirea ei poate fi folosit pentru studiu și rugăciune.
Postul și rugăciunea, în mâna lui Dumnezeu, sunt un mijloc de curățire a inimii și de limpezire a minții. „Primim răspunsuri la rugăciunile noastre pentru că ne smerim sufletele înaintea lui Dumnezeu” (Dietă și hrană, p. 148).
Postul, în unele cazuri, ajută organismul în efortul său de recuperare, de însănătoșire.
Care este postul plăcut lui Dumnezeu?
Pasajul din Isaia 58:6,7 ne oferă cel mai autorizat răspuns, răspunsul lui Dumnezeu: „Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți și rupe orice fel de jug; împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu în casa ta pe nenorociții fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, și nu întoarce spatele semenului tău.” Concluzionând: nedreptatea și asuprirea Îi displac lui Dumnezeu, în schimb El apreciază solidaritatea și dispoziția de a-ți împărți bunurile cu săracii și străinii. Postul te ajută în această privință.
Acumulăm merite postind?
„Tot postul din lume nu va ține locul încrederii simple în Cuvântul lui Dumnezeu. «Cereți», spune El, «și vi se va da.» […] Nu vi se cere să postiți timp de patruzeci de zile. Domnul a purtat povara acestui post pentru tine în pustiul ispitei. Nu ar exista niciun merit într-un asemenea post; dar există merit în sângele lui Hristos.
Spiritul adevărat de post și rugăciune este spiritul care-I predă lui Dumnezeu mintea, inima și voința” (Dietă și hrană, p. 149).
autor: Viorel Vancea