În adevăr, cei ce gândesc rău se rătăcesc, dar cei ce gândesc binele lucrează cu bunătate și credincioșie.
Proverbele 14:22
Ascultă ediția audio aici.
Conform studiilor realizate de Fundația Națională de Științe din Statele Unite ale Americii (NSF), o persoană obișnuită cu educație medie are între 12.000 și 60.000 de gânduri pe zi. Acestea pot fi gânduri pozitive sau negative, repetitive sau noi. Viața fiecăruia dintre noi este alcătuită din gânduri care ne determină comportamentul. Dar și reversul este adevărat: acțiunile repetate ne influențează gândirea.
Gândirea este un proces misterios al minții, iar oamenii nu au reușit încă să îi dea o definiție exactă sau să descrie modul în care se desfășoară. În cele mai multe cazuri, noi singuri alegem la ce vrem să ne gândim. Dumnezeu vrea să avem gânduri bune, deoarece ele ne fac bine, atât pe plan fizic, cât și pe plan mintal.
Trebuie să avem în vedere că „Satana nu ne poate citi gândurile, însă el vede faptele noastre, aude cuvintele pe care le rostim; apoi, pe baza experienței lui îndelungate cu membrii familiei omenești, își adaptează ispitele pentru a profita de slăbiciunile noastre de caracter” (Review and Herald, 19 mai 1891). Astfel, orice gând necurat întinează sufletul, tocește sensibilitatea morală și tinde să șteargă impresiile făcute de Duhul Sfânt. Tendințele spre păcat și mediul corupt ne împiedică să dobândim curăția în gândire.
Cu toate acestea, Dumnezeu nu ne părăsește. El oferă ajutor și ocrotire tuturor celor care le cer. „Dacă gândurile noastre sunt îndreptate fără încetare spre Dumnezeu, vor fi călăuzite de iubirea și puterea divină” (Minte, caracter, personalitate, p. 669).
Meditația la cuvintele Bibliei, rugăciunea și alegerile bazate pe călăuzirea Duhului Sfânt ne ajută să ne menținem mintea și inima îndreptate spre lucrurile care ne înalță și pe noi, și pe cei din jurul nostru.
Alege un gând frumos din Biblie și caută să-l implementezi într-o activitate practică astăzi pentru a aduce bucurie în viața unei persoane!
autor: Florin Răduț