Voi toți sunteți fii ai luminii și fii ai zilei. Noi nu suntem ai nopții, nici ai întunericului.
1 Tesaloniceni 5:5
Ascultă ediția audio aici.
Lumina este unul dintre elementele esențiale pentru întreținerea vieții. Esențială vieții este și acțiunea germicidă a radiației luminoase. Razele soarelui reduc sau elimină agenții patogeni din spațiile în care noi ne desfășurăm activitatea și din aer. Mai mult decât atât, Dumnezeu Se prezintă pe Sine ca fiind lumină și viață. În prezența Lui, care este Lumina, răul (întunericul) dispare.
Reflexia și refracția luminii sunt două fenomene fizice care pot fi experimentate cu o rază de lumină. În reflexie, raza de lumină își schimbă direcția de propagare în momentul în care întâlnește o suprafață, revenind în mediul inițial, în timp ce în refracție, raza de lumină trece de la un mediu la altul, schimbându-și unghiul de propagare. Refracția se realizează prin corpuri transparente, în timp ce pentru reflexie este nevoie de unul opac și lucios.
Oglinda ne este obiectul cel mai comun când ne gândim la reflexia luminii. Cu toții ne-am jucat în copilărie cu o oglindă și lumina reflectată de ea. Și nu doar că ne-am jucat cu ea, dar am și experimentat că lumina aceea poate fi deranjantă pentru ochi. Pe lângă aceasta, în spatele oglinzii, rămâne negură, întuneric.
A fi numit un fiu al lui Dumnezeu, un fiu al luminii, nu este o chestiune neglijabilă. Un fiu al luminii trebuie să fie un „organ refractar”. Copiii lui Dumnezeu primesc lumina de la Sursă, devenind la rândul lor o sursă de lumină pentru alții. Un creștin primește lumină și o transmite altora, adaptată pentru mediul lor, exact precum în fenomenul de refracție. Trebuie să ne trăim viața „frumos, ca în timpul zilei”, conform principiului biblic. Astfel ne asigurăm că suntem suficient de „transparenți” pentru ca lumina lui Dumnezeu să străbată prin noi și să ajungă la cei din jurul nostru.
Ești în fața unei noi zile. Fiu al luminii, conectează-te la Sursă și fii lumină, fii azi un organ refractar, împrăștie azi în jurul tău lumină și căldură!
autor: Ștefan Rohnean