Omul are bucurie să dea un răspuns cu gura lui, și ce bună este o vorbă spusă la vreme potrivită.
Proverbele 15:23
Ascultă ediția audio aici.
Comunicarea este un talant pe care Dumnezeu ni l-a oferit pentru a-l folosi în lucrarea pe care o avem pe acest pământ. Așa cum o mâncare cu gust, servită la vreme potrivită, ne poate binedispune și ne poate da forțe noi, tot așa și cuvintele înțelepte pot da speranță și chiar vindecare, atunci când sunt folosite cu pricepere.
Într-o gardă, îl însoțeam pe medicul rezident în sarcinile pe care le avea de făcut când o doamnă asistentă ne-a chemat să vedem o pacientă vârstnică într-un salon. Ni s-a spus că era neliniștită, iar gălăgia la acea oră târzie îi deranja pe ceilalți bolnavi. Am intrat în cameră și rezidentul a început să vorbească cu un calm rar întâlnit. A întrebat-o ce s-a întâmplat și s-a așezat pe marginea patului în timp ce o asculta. Voia să plece acasă, era sătulă de acel loc, însă medicul a început să-i explice cu răbdare ce se întâmplă dacă renunță la tratament. Încet, grijile pe care le avea au început să dispară, iar după 10 minute, pacienta a adormit.
Eram prezent la un „curs practic” despre compasiune și răbdare, calități necesare oricărei persoane care dorește să slujească. Poate unii doctori ar fi ales un sedativ ușor, o cale mai simplă și cu rezultate mai sigure, însă nu mereu calea simplă e și cea potrivită.
Frumusețea „tratamentului cu vorbe” este că nu avem nevoie de studii aprofundate pentru a-l administra. O scenă biblică asemănătoare care stă drept mărturie că putem servi în acest mod indiferent de nivelul de experiență și profesie se află în Exodul 3:11–4:17. Moise este trimis în Egipt, dar consideră că vorbirea lui greoaie nu-i este de ajutor. Domnul atunci îi răspunde: „Eu voi fi cu gura ta și te voi învăța ce vei avea de spus” (Exodul 4:12). Atât în fața faraonului, cât și în timpul pribegiei prin pustiu, când deseori israeliții și-au pierdut răbdarea și făceau „gălăgie”, Moise a aplicat „tratamentul cu vorbe” potrivit.
Oare de câte ori procedăm greșit când întâlnim oameni bolnavi, neliniștiți și tulburați? Vă îndemn să vă rugați pentru dezvoltarea acestui talant și să căutați astăzi persoane care au nevoie de un „tratament cu vorbe”!
autor: Alexandru-Costel Crițan