Gândul de dimineață – 08.07.2016 – solascriptura.ro

 „Cine nu strânge cu Mine, risipeşte.”Matei 12:30
Moda second hand este salvatoare pentru cei săraci. Însă nici miliardarii planetei nu ezită să facă economii. Sună ciudat ca o persoană care se „scaldă în bani” să achiziționeze îmbrăcăminte purtată şi de alții, însă Ingvar Kamprad, fondator al lanţului de magazine IKEA, se simte în largul său în hainele ieftine ale altora.

Astfel Kamprad, care va împlini 90 de ani, e renumit pentru stilul său de a-şi gestiona finanțele, despre care spune că l-a ajutat să transforme IKEA într-o marcă de top la nivel mondial. „Nu cred că port ceva care să nu fi fost cumpărat de la o piaţă de vechituri. Vreau să dau un exemplu bun”, a declarat Kamprad. Cu alte cuvinte, ceea ce unii ar putea califica drept o formă de zgârcenie extremă, pentru multimiliardarul suedez ar fi un gest de noblețe.

Presa suedeză plasează averea lui Kamprad la aproximativ 65,5 miliarde de euro. În 2006, Forbes îl plasa pe poziţia a patra în rândul bogaţilor lumii. Nu este pentru prima oară când „ciudățeniile” patronului IKEA apar în presă. Preferă să meargă cu metroul la lucru, să apeleze la serviciile ieftine ale unor țări în curs de dezvoltare, iar maşina pe care o conduce este un Volvo vechi. Aşadar nu trebuie să ne surprindă faptul că deprinderile financiare ale lui Kamprad au ţinut prima pagină a ziarelor ani la rând.

De exemplu, în 2008, acesta declara pentru un ziar suedez că o notă de plată de 22 de euro, pe când se afla în Olanda, i-a dat peste cap bugetul pentru tuns. Poate că de aceea îşi alege foarte atent țările în care se duce pentru a se tunde. „În mod normal, mă tund când sunt într-o ţară în curs de dezvoltare. Ultima dată m-am tuns în Vietnam”, a explicat Kamprad. În 1973, acesta a plecat din Suedia în Danemarca pentru a scăpa de taxele ridicate, înainte de a căuta taxe şi mai reduse în Elveţia. În concluzie, se poate spune că nici oamenii bogați nu scapă de obsesii.

articol preluat de pe Gândul de dimineață – 08.07.2016 – solascriptura.ro

Sola Scriptura
Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor