Gândul de dimineață – 13.09.2016 – solascriptura.ro

 „Cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă, şi nu obosesc, umblă, şi nu ostenesc.” – Isaia 40:31
După ce a realizat că îşi ieşise din formă, dr. Wendy Suzuki, profesor de neuroştiinţe şi psihologie la Centrul pentru Neuroştiințe al Universității din New York, a început să facă sport şi, în doar câteva luni, a observat efectele pozitive ale acestui obicei. Transformările pe care le-a observat au determinat-o să înceapă un experiment.

Astfel a introdus un curs de un semestru, în cadrul instituției academice unde predă, denumit „Îți poate schimba sportul creierul?”. La fiecare curs, studenții trebuiau să participe la un antrenament de o oră de sport intens şi apoi la o prelegere pe tema influenței activității sportive asupra creierului. Au fost efectuate şi evaluări prin intermediul unor teste cognitive atât la începutul experimentului, cât şi la final.

La sfârşitul semestrului, dr. Suzuki a observat la studenții participanți la curs o îmbunătățire a timpului de răspuns la teste. Ea a comparat şi nivelul de stres de dinaintea examenelor atât la cei care au participat la curs, cât şi la un grup de control, care nu a făcut regulat sport. Cei dintâi au făcut față mai bine emoțiilor care precedă testările.

Transformările observate pot fi puse pe fondul efectului sportului asupra neurogenezei, procesul prin care se formează noi neuroni. Activitatea fizică stimulează creşterea de noi celule nervoase la nivelul hipocampului, o regiune cerebrală asociată cu memoria pe termen lung, cu imaginația şi cu stările emoționale.

Sportul declanşează şi un alt proces cu rol benefic pentru sănătatea şi eficiența creierului. Hormonul irisin, secretat în timpul efectuării exercițiilor fizice, stimulează producerea proteinei BDNF (factor neurotrofic derivat din creier), care ajută neuronii să supraviețuiască, să transmită semnalele în creier şi joacă un rol important în plasticitatea creierului, caracteristică esențială pentru procesele de memorare şi de învățare.

Semnele Timpului

articol preluat de pe Gândul de dimineață – 13.09.2016 – solascriptura.ro

Sola Scriptura
Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor