A lelki éleslátás kifejlesztése

„Érzéki ember pedig nem foghatja meg az Isten lelkének dolgait: mert bolondságok néki; meg sem értheti, mivelhogy lelkiképpen ítéltetnekmeg.” (1Kor 2:14)

A kinyilatkoztatás mezején az igazság drágakövei szétszórva hevernek; ámde betemették őket az emberi hagyományok, mondások és parancsolatok, és a mennyből jövő bölcsességet gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták, mivel Sátán sikeresen elhitette a világgal az emberi szavak és teljesítmények nagy jelentőségét. Az Úr Isten, a világok Teremtője végtelen áron adta az evangéliumot a világnak, mely által a mennyei vigasz állandó és örömteli, enyhet adó forrásai nyílnak meg azok számára, akik az élet kútfejéhez jönnek. Az igazság patakocskái azonban még felfedezésre várnak, mert a lelki dolgok lelkiképpen ítéltetnek meg.

A gonosz által beárnyékolt értelem nem tudja felbecsülni a Jézusban megnyilvánuló igazság értékét. Azok az emberek, akik a romlottságot dédelgetik magukban, nem érzik annak szükségességét, hogy fáradhatatlan erőfeszítéseket tegyenek, imádkozzanak és elmélkedjenek, hogy megértsék, amit tudniuk kell; különben elveszítik a menynyet. Oly sokáig időztek már az ellenség bűvkörében, hogy úgy látják az igazságot, ahogy az emberek szemlélnek tárgyakat homályos és hibás szemüvegen keresztül; így az ő szemükben minden sötétnek és torznak tűnik. Lelki látásuk gyenge és megbízhatatlan, mert a fénytől elfordulva az árnyékhoz szoktak. De azoknak, akik vallják, hogy Jézusban hisznek, a fény felé kell haladniuk. Naponta imádkozniuk kell a Szentlélekért, hogy világítsa meg számukra a szent könyv oldalait, s hogy képesek legyenek felfogni az Isten Lelkének dolgait. Feltétlenül bíznunk kell Isten Igéjében, különben elveszünk. Az emberek szavai – bármilyen bölcsek legyenek is azok – nem tehetnek bennünket tökéletessé, és nem készíthetnek fel minden jó cselekedetre.

„…kezdettől fogva kiválasztott titeket Isten az üdvösségre, a Lélek szentelésében és az igazság hitében.” (2Thess 2:13) Ebben a szövegben az ember üdvösségének két feltétele látható: az isteni befolyás és Krisztus követőinek erős, élő hite. A Szentlélek megszentelő munkája és az igazságba vetett hitünk által válhatunk Isten munkatársaivá. (Review and Herald, 1891. december 1.)

Ellen G. White

Ellen White
Ellen White
Az Istennel való közösség elősegíti a jó gondolatokat, a nemes törekvéseket, az igazság tiszta megértését és magasztos tervek készítését. Azokat akik ilyen formán lelküket Istenhez kötik, Ő elismeri fiainak és lányainak. Ök, folytonosan, feljebb és feljebb emelkednek, Istent és az örökkévaló dolgodat világosabban látják, addig, amíg Isten őket is a világosság és a bölcsesség csatornájává tudja váltóztatni a világ számára.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video