Több ajándék: több felelőség

„Mert éppen úgy van ez, mint az az ember, aki útra akarván kelni, eléhívatá az ő szolgáit, és amije volt, átadá nékik. És ada az egyiknek öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinekkinek az ő erejéhez képest; és azonnal útra kele.” (Mt 25:14-15)

Mindenki kapott feladatot. Az egyik ember talán nem képes azt a munkát elvégezni, melyet a másik megtanult, de mindenkinek szívből kell munkálkodnia, nem csupán elméletben kitartani az igazság mellett. Aki átadja lelkét Istennek és együtt munkálkodik az isteni küldöttekkel, az eredményes, bölcs munkát fog végezni, s felismeri hogyan alkalmazkodjék a különböző helyzetekhez. A gyökér szent legyen, különben nem teremhet szent gyümölcsöt. Mindenkinek Istennel kell együttmunkálkodnia. Énünk ne kerüljön az első helyre. Isten minden egyénnek adott képességeket. A legnagyobb felelősség azokat terheli, akik a legtöbb lehetőséget és kiváltságot kapták, hogy meghallják a Lélek hangját.

De akik csak egy tálentumot kaptak, azoknak is el kell végezniük a munkát. Miközben kereskednek – nem forintokkal, de fillérekkel – szorgalmasan kell kamatoztatniuk képességeiket, elhatározva, hogy eleget tesznek kötelezettségüknek és nem csüggednek el. Bízniuk kell a Szentlélekben és hittel kell kérniük, hogy munkálkodjék a hitetlenek szívében. Ha saját képességeikre hagyatkoznak, kudarcot vallanak. Akik az egy talentummal sáfárkodnak hűségesen, majd hallhatják a nékik éppen olyan melegséggel szóló dicséretet, mint azok, akik a több tálentumukat bölcsen használták fel: „Jól vagyon jó és hű szolgám, kevesen voltál hű, sokra bízlak ezután…” (Mt 25:21)

Az alázatossággal végzett munkát Isten megjutalmazza. Akinek egy talentuma volt, az is kapott lehetőséget, hogy kamatoztassa és szükség volt az ő munkájára is. Mialatt saját jellemvonásait tökéletesítette és Krisztus iskolájában tanult, befolyásával segített azoknak a jellemét tökéletesíteni, akik nagyobb felelősséget kaptak, de nehéz volt kialakítani jellemüket, néhány kisebb dologban, melyről az egy tálentumos hűséges embernek kellett gondoskodnia. (Notebook Leaflets, 1. kötet, 129-130. oldal)

Ellen G. White

Ellen White
Ellen White
Az Istennel való közösség elősegíti a jó gondolatokat, a nemes törekvéseket, az igazság tiszta megértését és magasztos tervek készítését. Azokat akik ilyen formán lelküket Istenhez kötik, Ő elismeri fiainak és lányainak. Ök, folytonosan, feljebb és feljebb emelkednek, Istent és az örökkévaló dolgodat világosabban látják, addig, amíg Isten őket is a világosság és a bölcsesség csatornájává tudja váltóztatni a világ számára.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video