Articolul precedentSe simte miros de alcool?
  Articolul următorMândrie versus smerenie

  Gândul de dimineață – 13.11.2016 – solascriptura.ro

   „Cel ursuz caută ce-i place lui, se supără de orice lucru bun.” – Proverbe 18:1
  Timon – personaj grec semilegendar, prezentat de numeroşi scriitori antici ca întruchiparea mizantropiei. Se spune că a trăit în vremea lui Pericle şi că a nutrit o ură profundă pentru tot neamul omenesc.

  Potrivit unei anecdote, într-o zi, pe când prânzea cu un atenian pe nume Apemantos, acesta i-a spus: „Ce plăcută-i masa noastră, Timon”. Iar Timon i-a replicat: „Ar fi, dacă n-ai fi tu!”.

  Se mai spune că odată, pe când atenienii erau strânşi la adunare, Timon se urcă la tribună; datorită caracterului neaşteptat al împrejurării, se aşternu o linişte plină de aşteptare; atunci Timon spuse: „Atenieni, am şi eu o bucăţică de pământ pe care a crescut un smochin; de smochinul acesta s-au spânzurat o mulţime de cetăţeni. Cum am de gând să clădesc pe locul acela, am găsit de cuviinţă să anunţ lucrul în mod public, pentru ca, dacă mai sunt printre voi amatori, să apuce să se spânzure înainte ca smochinul să fie tăiat”.

  În perfectă concordanţă cu personajul este şi anecdotica referitoare la moartea şi la mormântul lui Timon: „Când a murit, l-au înmormântat la Hales, lângă mare şi, cum o parte a promontoriului s-a surpat în mare şi valurile au înconjurat mormântul, niciun om nu mai putea să ajungă acolo şi nici să se apropie. Cei care se puteau apropia eventual de mormânt aveau ocazia să citească un epitaf sinistru: «Timon, duşmanul omenirii, e-aici. Trecătorule, pleacă! Poţi să mă blestemi de vrei, doar să te duci de aici»”.

  Dicţionar de mitologie greacă şi romană – Anna Ferrari

  articol preluat de pe Gândul de dimineață – 13.11.2016 – solascriptura.ro

  Gândul de dimineață - 13.11.2016 - solascriptura.ro - Sola Scriptura. Potrivit unei anecdote, într-o zi, pe când prânzea cu un atenian pe nume Apemantos, acesta i-a spus: „Ce plăcută-i masa noastră, Timon”. Iar Timon i-a replicat: „Ar fi, dacă n-ai fi tu!”.
  Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
  Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

  Din aceeași categorie

  Gândul de dimineață – 02.12.2016 – solascriptura.ro

   „Mai bine să fii smerit cu cei smeriţi, decât să împarţi prada cu cei mândri.”...

  Gândul de dimineață – 01.12.2016 – solascriptura.ro

   „Mai bine să întâlneşti o ursoaică jefuită de puii ei, decât un nebun în timpul...

  Gândul de dimineață – 30.11.2016 – solascriptura.ro

   „Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu, dar cine va răbda până la...

  Gândul de dimineață – 29.11.2016 – solascriptura.ro

   „Ascultă, fiule, şi fii înţelept; îndreaptă-ţi inima pe calea cea dreaptă. Nu fi printre cei...

  Publicate astăzi

  Primul rege al lui Israel

  Poate cea mai importantă lecție este aceea a dependenței de Dumnezeu; când cineva se consideră prea bun pentru a se mai lăsa condus de Dumnezeu, va face greșeli ireparabile. Ziua de azi este o ocazie să refaci dependența ta modestă și sigură față de Dumnezeu.

  Ce mică-i lumea!

  Mulțumim, Doamne, pentru făgăduința reîntâlnirii din ceruri cu prietenii și cu cei dragi! Mulțumim în mod special pentru minunea întâlnirii cu cei careau fost influențați și îndemnați de viața noastră ca să Te caute! Fie ca și eu să trăiesc în așa fel ca alții să Te vadă în mine. În numele lui Isus, Amin!

  Esenţa existenţei noastre

  Crede că trăieşti, simţi şi acţionezi pentru că El este în tine şi tu eşti în El! Fără prezenţa Sa în viaţa ta, ai pieri. Ce privilegiu imens să ştii că Dumnezeu te iubeşte foarte mult şi îţi acceptă întreaga viaţă în ciuda tuturor greşelilor!

  Scrisoare cu un destinatar și doi beneficiari

  Doamne, ajută-mă să văd în oameni ce vezi Tu frumos și bun! Dă-mi putere să descopăr lucruri pozitive în cei care astăzi îmi par neplăcuți! Ajută-mă să iubesc ca Tine! PROVOCARE: Fă o listă cu persoane din anturajul tău și în fiecare zi a săptămânii roagă-te pentru o altă persoană sau grup! Îți recomand să adaugi pe listă nu doar persoane dragi, ci și persoane mai puțin apropiate sau chiar persoane care nu îți sunt tocmai simpatice.

  Boldogok, akik vigyáznak

  „Boldogok azok a szolgák, akiket az úr, mikor hazamegy, vigyázva talál: bizony mondom néktek, hogy...