Articolul precedentSe simte miros de alcool?
  Articolul următorMândrie versus smerenie

  Gândul de dimineață – 13.11.2016 – solascriptura.ro

   „Cel ursuz caută ce-i place lui, se supără de orice lucru bun.” – Proverbe 18:1
  Timon – personaj grec semilegendar, prezentat de numeroşi scriitori antici ca întruchiparea mizantropiei. Se spune că a trăit în vremea lui Pericle şi că a nutrit o ură profundă pentru tot neamul omenesc.

  Potrivit unei anecdote, într-o zi, pe când prânzea cu un atenian pe nume Apemantos, acesta i-a spus: „Ce plăcută-i masa noastră, Timon”. Iar Timon i-a replicat: „Ar fi, dacă n-ai fi tu!”.

  Se mai spune că odată, pe când atenienii erau strânşi la adunare, Timon se urcă la tribună; datorită caracterului neaşteptat al împrejurării, se aşternu o linişte plină de aşteptare; atunci Timon spuse: „Atenieni, am şi eu o bucăţică de pământ pe care a crescut un smochin; de smochinul acesta s-au spânzurat o mulţime de cetăţeni. Cum am de gând să clădesc pe locul acela, am găsit de cuviinţă să anunţ lucrul în mod public, pentru ca, dacă mai sunt printre voi amatori, să apuce să se spânzure înainte ca smochinul să fie tăiat”.

  În perfectă concordanţă cu personajul este şi anecdotica referitoare la moartea şi la mormântul lui Timon: „Când a murit, l-au înmormântat la Hales, lângă mare şi, cum o parte a promontoriului s-a surpat în mare şi valurile au înconjurat mormântul, niciun om nu mai putea să ajungă acolo şi nici să se apropie. Cei care se puteau apropia eventual de mormânt aveau ocazia să citească un epitaf sinistru: «Timon, duşmanul omenirii, e-aici. Trecătorule, pleacă! Poţi să mă blestemi de vrei, doar să te duci de aici»”.

  Dicţionar de mitologie greacă şi romană – Anna Ferrari

  articol preluat de pe Gândul de dimineață – 13.11.2016 – solascriptura.ro

  Gândul de dimineață - 13.11.2016 - solascriptura.ro - Sola Scriptura. Potrivit unei anecdote, într-o zi, pe când prânzea cu un atenian pe nume Apemantos, acesta i-a spus: „Ce plăcută-i masa noastră, Timon”. Iar Timon i-a replicat: „Ar fi, dacă n-ai fi tu!”.
  Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
  Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

  Din aceeași categorie

  Gândul de dimineață – 02.12.2016 – solascriptura.ro

   „Mai bine să fii smerit cu cei smeriţi, decât să împarţi prada cu cei mândri.”...

  Gândul de dimineață – 01.12.2016 – solascriptura.ro

   „Mai bine să întâlneşti o ursoaică jefuită de puii ei, decât un nebun în timpul...

  Gândul de dimineață – 30.11.2016 – solascriptura.ro

   „Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu, dar cine va răbda până la...

  Gândul de dimineață – 29.11.2016 – solascriptura.ro

   „Ascultă, fiule, şi fii înţelept; îndreaptă-ţi inima pe calea cea dreaptă. Nu fi printre cei...

  Publicate astăzi

  Primii patru oameni din lume

  Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

  În fiecare zi, un capitol

  Dumnezeu ne promite că nu ne va „lăsa” și nu ne va „părăsi”, indiferent de circumstanțe. Am simțit conducerea divină – am văzut o schimbare care conducea spre creștere spirituală.

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Jellem, amit a világ elismer

  "Legyetek feddhetetlenek és tiszták, Isten szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, akik közöttfényletek,...